Vinci - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

Vinci

Vinci ligt aan de voet van de berg Montalbano in een groen heuvellandschap tussen wijn- en olijfgaarden. De antieke burcht dateert uit de Middeleeuwen en was in het bezit van de Conti Guidi tot 1254 en werd toen overgedragen aan de Florentijnen. Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci geboren in het nabij gelegen dorpje Anchiano en hij bracht zijn kinderjaren door in Vinci.

Het kasteel van de Conti Guidi is te herkennen door zij elliptische vorm, die nog steeds goed zichtbaar is. De indrukwekkende vestig wordt tegenwoordig gebruikt voor een van de twee delen van het Museum Leonardiano. Hier binnen zijn enkele fresco’s en een terracotta uit 1523 te bezichtigen. Vlakbij bevindt zich de Piazza dei Guidi dat een nieuwe en modern gezicht heeft, ontworpen door Mimmo Paladino en hier bevindt zich de toegang tot het museum in de Palazzina Uzielli.

Binnen de stadsmuren staat het houten beeld van Mario Ceroli, geïnspireerd door de Vitruvian Man van Leonardo. In de Biblioteca Leonardiana wordt documentatie bewaard over de werken van de geleerde. In Piazza della Libertà staat een bronzen beeld dat gemaakt is door Nina Akamu. Dit beeld is geïnspireerd door de ontwerpen van Leonardo. Iets uit het centrum, langs een mooie weg  die tussen de olijfgaarden loopt, ligt het geboortehuis van Leonardo. Een boerderij uit de 15e eeuw.


Monumenten, musea en kerken

Museo Leonardiano
Het museum bestaat uit twee delen : Palazzina Uzielli en Castello dei Conti Guidi. Er is een verzameling ontwerpen te vinden van zijn machines en modellen die Leonardo ontwiep als ingenieur en uitvinder

Openingstijden Museo Leonardiano
Elke dag van 9.30 tot 19.00 (maart-oktober)
Elke dag van 9.30 tot 18.00 (november-februari)
Via della Torre, 2  tel. 0039 0571 56055- 933251


Museo Ideale Leonardo da Vinci
Dit museum is in 1993 geopend en bevind zich in de kelders van het kasteel. Er worden kunstwerken en originele documenten van Leonardo da Vinci tentoongesteld ( zoals de schilderijen - "La Madonna delle Minime" en "La Maddalena" ), werktuigen uit zijn periode en 50 nagebouwde modellen van ontwerpen van Leonardo.

Openingstijden Museo Ideale Leonardo da Vinci
Elke dag 10.00 - 13.00 / 15.00 - 19.00
Via di Montalbano 2, Vinci - Tel. +39 0571 56296


Chiesa di S. Croce
In deze kerk wordt de antieke doopvont bewaard waar Leonardo waarschijnlijk gedoopt is.


Casa Natale di Anchiano
Het geboortehuis van Leonardo da Vinci in het nabij gelegen dorpje Anchiano.

Openingstijden Casa Natale di Anchiano
Elke dag : van 9.30 tot 19.00 (maart-oktober)
Elke dag van 9.30 tot 18.00 (november-februari)copyright ® mooitoscane 2021
Terug naar de inhoud