Montelupo Fiorentino - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

Montelupo Fiorentino

Montelupo ligt tussen de Montalbano en de rivier de Arno en was vroeger een belangrijk wegenpunt voor de verbinding tussen Florence, de Appenijnen en de Tirreense kust. De ligging langs een antieke Romeinse weg die Florence met Pisa verbond en de aanwezigheid van waterwegen leidden tot de ontwikkeling van verschillende ambachtelijke activiteiten, waaronder keramiek.

De keramiek kwam vooral tot bloei in de 15e en 16e eeuw. Tegenwoordig zijn er nog vele werkplaatsen te vinden waar keramiek geproduceerd wordt. Elk jaar wordt in juni het Festa Internazionale della Ceramica (internationale feest van de keramiek) georganiseerd.

Waarschijnlijk is Montelupo gesticht aan het einde van de Middeleeuwen door de bouw van een kasteel. De Florentijnse Republiek veroverde dit gebied in 1204 en verbouwde en bouwde het kasteel uit voor militaire doeleinden. In de 14e eeuw werd de stadsmuur gebouwd rondom het complex. In het nabije dorpje Ambrogiana bouwden de Medici aan het eind van de 16e eeuw een grote villa aan de linker oeverzijde van de Arno. Vanaf de vorige eeuw dient deze villa als psychiatrisch ziekenhuis.

Monumenten en kerken

Museo Archeologico della Ceramica
Het museum bestaat uit twee afdelingen: opgravingen uit het gebied (prehistorische periode, Etrusken, Romeinen en tijd van de Florentijnse overheersing) en de geschiedenis van de keramiek in Montelupo.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10-18
Gesloten: Pasen, 15 augustus, Kerst, 1 januari
via Baccio Sinibaldi - Montelupo Fiorentino tel.+39 0571 51 352


copyright ® mooitoscane 2021
Terug naar de inhoud