Fucecchio - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

Fucecchio

De geschiedenis van Fucecchio heeft een duidelijke band met de Via Francigena, omdat het een oversteekpunt van de rivier de Arno was. Rond de 5e eeuw bouwden de Cadolinghi, oorspronkelijk afkomstig uit Pistoia, een kasteel genaamd Salamarzana in de buurt van deze belangrijke oversteekplaats. Na de overheersing van de Cadolingi ontwikkelde Fucecchio zich in de 16e eeuw tot een gemeente. Getuige hiervan zijn enkele grote boererijen van de Medici familie.


In het historische centrum bevindt zich het complex van Palazzo Corsini. Vanaf de 5e eeuw diende dit complex tot de vestiging van Castello Salamarzana en in de 16e eeuw diende het als fort van de Florentijnen. Het complex was al eigendom van Piero di Cosimo dei Medici. de vader van Lorenzo il Magnifico.


Hij veranderede het complex in een boerderij. In 1643 werd het eigendom van de Corsini en sinds 1981 is het in handen van de gemeente. Tegenwoording wordt Palazzo Corsini gebruikt voor het museum van Fucecchio, het historisch archief, bibliotheek en voor andere culturele evenementen.


Aan de noordwest zijde van Fucecchio  bevindt zich de brug ‘Ponte Mediceo di Cappiano’ die over het riviertje Usciana gebouwd is. In de Middeleeuwen diende de brug als oversteekplaats van de bekende Via Francigena. In 1550 veranderde Cosimo I de’ Medici het gebouw tot administratief centrum voor een van zijn boerderijen. Tegenwoordig wordt het gebouw als jeugdherberg gebruikt.
Een groot deel van de gemeentelijke grond is moerasgebied ‘Padule di Fucecchio’, een beschermd natuurgebied. Het Padule di Fucecchio is het grootste binnenlandse moerasgebied van Italië.

Monumenten en kerken

Museo di Fucecchio
Het museum bevindt zich in het Corsini complex. Het museum heeft drie verdiepingen waar opgravingen te bezichtigen zijn, fresco’s, Middeleeuwse Toscaanse kunst en een bijzondere verzameling opgezette dieren uit het moerasgebied van Fucecchio.

Openingstijden
Zaterdag en zondag: 10 - 13
Woensdag en vrijdag: 10 – 13
Piazza V. Veneto Fucecchio tel. +39 0571 244304


Chiesa San Salvatore
De kerk van San Salvatore is in de 5e eeuw in opdracht van de Cadolingi gebouwd. Daar is een houten kruis te vinden uit de 14e eeuw en een schitterend orgel uit de 17e eeuw.


Collegiata di San Giovanni Battista
De huidige bouw van deze kerk stamt uit 1780. Binnen is de Madonna in trono con Bambino e Santi te bewonderen (1526) van Bartolomeo Ghetti.
copyright ® mooitoscane 2021
Terug naar de inhoud