Pers over mooitoscane - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

De pers over mooitoscane

Italiaanse TV RAI2 november 2023

Nederlands Dagblad - 26 februari 2014
De Volkskrant - 7 februari 2014


Na de première van de film "De Toscaanse bruiloft" wordt MooiToscane gebeld voor een telefonisch interview over wedding plannen in Toscane.
Macaroni ceremonie

DOOR PAUL ONKENHOUT  − 07/02/14, 00:00


Sinds Wesley en Yolanthe er zijn getrouwd, gaven al veel Nederlanders het jawoord in Italië. Van de film Toscaanse bruiloft verwachten de wedding planners nog meer.
Toscane, dat kennen we natuurlijk nog van het peperdure sprookjeshuwelijk van de Utrechtse volksjongen Wesley Sneijder en de Spaans-Nederlandse Yolanthe Cabau van Kasbergen uit 2010. Romantischer kon het bijna niet - al hangt het er een beetje vanaf hoe je romantisch precies definieert.
Denk bij de bruiloft van Wes en Yo aan een pittoresk stadje in Toscane, Castelnuovo Berardenga. In het ooggetuigeverslag in het Algemeen Dagblad werd melding gemaakt van een adembenemende omgeving met heuvels, olijfbomen, wijnranken en 'cipressen tot aan Siena toe'.
Vanuit Nederland waren 'tientallen kratten vol smetteloos witte bloemen' gearriveerd, plus een enorme batterij kappers, stylisten en visagisten. Het bruidspaar werd in een open koets (óók wit) met zes paarden naar het ook al erg romantische kerkje gereden.
Ongeveer honderd vrienden en familieleden waren te gast, plus een handvol voetballers. Na de ceremonie zette het hele gezelschap koers richting Castel Monastero, waar een groot feest losbarstte en kok Gordon Ramsay (bekend van televisie) het eten bereidde. René Froger was er ook.
Totale kosten: 1.568.547 euro, goed voor een - maar dit terzijde - derde plaats op de wereldranglijst, achter Paul McCartney en Heather Mills (2,2 miljoen euro) en Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones (1,8 miljoen).
Wes en Yo zijn niet de enigen. Trouwen in Toscane is populair onder Nederlanders. Het is geen toeval dat Johan Nijenhuis voor zijn laatste film, Toscaanse bruiloft, uitweek naar dat deel van Italië en dat er in de romantische komedie wordt getrouwd.

Volgens Renske Riemslag Baas kiezen trouwlustige Nederlanders voor het 'complete plaatje'. Ze is wedding planner, net zoals Sophie van Oers in Toscaanse bruiloft.
Riemslag Baas verhuisde in 2001 naar Italië en woont 20 kilometer ten westen van Florence. 'Mooi Toscane' heet haar bureau. Per jaar organiseert ze ongeveer twintig huwelijken.
Volgens een opgave van het CBS werd in 2012 liefst 10 procent van de huwelijken van Nederlanders (7.119) gesloten in het buitenland. Als de landen met een groot aantal 'importhuwelijken' (Turkije, Marokko) worden weggestreept en Polen ook, staat Italië op de tweede plaats, achter de Verenigde Staten.
Het land heeft een grote voorsprong op bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk, legt de wedding planner uit. In Italië kan op door gemeenten aangewezen plekken wel wettelijk worden getrouwd. Cijfers zijn niet beschikbaar, maar alles wijst erop dat Toscane de populairste streek is.
Wat is dat 'complete plaatje' waarmensen volgens Riemslag Baas op af komen? 'Mooie villa's met schitterende tuinen, verbouwde boerderijen, veel prachtige plekken om te feesten, het is hier allemaal.' Wat we ook niet moeten vergeten: het 'supergoede eten en de heerlijke wijnen.'

Kortom: La dolce vita.

Voor een huwelijk in Toscane brengt ze een bedrag in rekening dat varieert van 1.500 tot 50 duizend euro, 'of zelfs nog veel meer.' De ene keer begeleidt ze een stel tijdens een 'romantische escapade' en moet ze zelf de getuigen regelen, de andere keer organiseert ze een huwelijk met veel meer dan honderd gasten.
'In principe is alles mogelijk. Het enige wat je niet in de hand hebt, is het weer. Dat zeg ik ook altijd. Het klimaat hier is heerlijk, maar een buitje kan natuurlijk altijd.'
Wat ook scheelt: de vliegtickets zijn betaalbaar, dankzij onder meer luchtvaartmaatschappij Transavia die dagelijks naar Pisa vliegt. 'Het is in een weekeinde allemaal goed te doen en het is een bedrag dat je van je gasten kunt vragen.'
Klopt allemaal, zegt Nicolle Smit. Ze trouwde vorig jaar in het Palazzo Pretorio in Certaldo - binnen, want het gevreesde buitje gooide roet in het eten. 'Vooral 's morgens kwam het met bákken uit de hemel. Voor de rest verliep alles perfect.' Dat de keuze op Italië viel, was niet onverwacht. Haar vriend Lars-Erik vroeg haar daar ten huwelijk en het stel houdt van reizen. 'En Italië is natuurlijk een mooi, romantisch land.' Ongeveer 7.000 euro kostte de bruiloft van Smit in totaal. 'Als ik het geld zou hebben, zou ik het elk jaar doen. En elke keer weer in Toscane. Het is daar heel speciaal en heel romantisch, een soort droomomgeving.'
Het huwelijk van Nicolle Smit werd gearrangeerd door Riemslag Baas. Behalve zij zijn er nog ongeveer vijftien weddingplanners die zich hebben gespecialiseerd in bruiloften in Italië. Concurrentie heeft ze onder meer van 'Bruiloft per Tutti', een bureau van Pascal Immers.
Het aantal opdrachten loopt wat terug, zegt Immers. In haar eerste jaar, 2010, organiseerde ze dertig huwelijken. 'Dat aantal haal ik niet meer. Het is de crisis. Mensen gaan overal shoppen om de goedkoopste bruiloft te vinden.'
Haar bureau bestaat vier jaar. 'We gingen altijd op vakantie in Italië. Hier gaan we wonen, zeiden we op een gegeven moment tegen elkaar. Toen zijn we in de weddings gegaan.'
Sinds kort woont ze weer in Nederland. Immers neemt nu de organisatie voor haar rekening, 'vaste meiden' in Italië voeren het werk uit.
Van Toscaanse bruiloft heeft ze hoge verwachtingen; niet vanwege de kwaliteit, maar vanwege een mogelijk effect. 'Iedereen heeft het over de film, op Facebook, op tv, overal. Van de bruiloft van Wesley en Yolanthe hebben we alleen maar kleine stukjes op tv gezien. In de film zie je alles. Vooral vrouwen vinden dat allemaal prachtig.'
Haar voorspelling: 'Het zal bij ons niet plotseling storm gaan lopen, maar ik verwacht wel een kleine hype.'
Of het huwelijk van Wes en Yo tot een toename heeft geleid van het aantal romantische Toscaanse huwelijken, is onduidelijk. Riemslag Baas: 'Er waren ook mensen die juist niet in Toscane wilden trouwen, omdat zij dat deden.'
Het huwelijk in het even idyllische als pittoreske Castelnuovo Berardenga zette ook Nicolle Smit niet op het spoor: 'Absoluut niet zeg , met die twee heb ik helemaal niets.'
Huwelijkslanden
Turkije en Marokko zijn buiten Nederland de populairste landen om te trouwen. In 2012 werden volgens het CBS in Turkije en Marokko respectievelijk 1.139 en 960 huwelijken gesloten met Nederlandse partners. Op de ranglijst staat Italië met 296 huwelijken op de vijfde plaats, achter Polen (450) en de Verenigde Staten (367). India, China, Duitsland, Curaçao en Suriname zijn de andere populaire trouwbestemmingen in de top-10.
Shownieuws - 8 en 10 april 2010

Na het verschijnen van het artikel in Story wordt mooitoscane benaderd door Shownieuws om een rondleiding te geven op Castel Monastero waar het huwelijk van Wesley en Jolanthe dat zelfde jaar plaats heeft gevonden.

Shownieuws 1 - april 2010
Shownieuws april 2010
Interview verschenen in Story op 6 april 2010

Dit onderstaande interview is verschenen in het blad Story waarin mooitoscane verteld over het huwelijk huwelijk van Wesley en Jolanthe dat toen nog plaats moest vinden.

Copyright ® MOOITOSCANE 2024
Terug naar de inhoud