Montaione - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

Montaione

In het gebied van de gemeente Montaione zijn sporen van Necropli (graftombes) van de Etrusken en steenbakkerijen van Romeinen te vinden in Poggio all'Aglione, Bellafonte, Iano en Castelfalfi. Sinds 1257 is Montaione officieel een gemeente. Vanaf deze periode was het glaswerk een belangrijke inkomstenbron voor Montaione.

Aan het begin van het industriële tijdperk verplaatste men deze activiteit naar Empoli. Om de stad liep een muur met elf torens en twee poorten. Binnen deze muren stond het kasteel van Montaione. Er zijn nog enkele torens intact gebleven. Op het plein in het centrum zijn de kerk San Regolo en het voormalige stadhuis Palazzo Pretorio met zijn wapens van families van adel te vinden.

Beiden zijn vandaag de dag nog te bewonderen. In het Palazzo Pretorio bevindt zich tegenwoordig het museum, de bibliotheek en het historisch archief.
Montaione is samen met Montespertoli de stad van het brood 'la citta del pane'. Het Toscaanse brood is zoutloos. Dit komt door de gevechten tussen Pisa en Florence in de 12e eeuw. De maritieme republiek blokkeerde de zouthandel naar het binnenland. Sindsdien bakte men het brood zonder zout en deze traditie wordt tegenwoordig nog steeds gehandhaafd.


Monumenten en kerken

Museo Civico
In dit museum zijn te bewonderen:  archeologische vondsten uit het Etruskische en Romeinse tijdperk, fossielen en prehistorische stenen uit het gebied van Montaione

Openingstijden:
Tot 15 mei: maandag t/m zaterdag: 9.30 - 12.30
Van 15 mei tot 15 oktober: maandag t/m zondag: 9.30 - 12.30
Via Cresci 15, tel +39 0571 699255


Chiesa San Regolo
In de kerk San Regolo bevindt zich Madonna dei sette dolori uit 1773, die naar buiten gedragen wordt tijdens de processie op Goede Vrijdag.


San Vivaldo - Het Jeruzalem van Toscane
De volgeling van San Francesco, Vivaldo Stricchi da San Gimignano, trok zich terug op deze plaats voor een solitair leven in het begin van de 14e eeuw. San Vivaldo wordt ook wel het Jeruzalem van Toscane genoemd door zijn Sacro Monte (Heilige Berg) en een verzameling kapellen en tempels. Het Jeruzalem van S. Vivaldo is de exacte kopie op gereduceerde schaal van het echte Jeruzalem aan het einde van de 17e eeuw.

Openingstijden San Vivaldo
De tentoonstelling: 's zomers dagelijks van 10 - 19 uur
Feestdagen: De kapellen zijn altijd open voor publiek tot zonsondergang en 's zomers worden er klassieke muziekconcerten georganiseerd.
Tel +39 0571680114

copyright ® mooitoscane 2021
Terug naar de inhoud