Certaldo - Mooi Toscane

Ga naar de inhoud

Certaldo

In het gebied van Certaldo zijn sporen te vinden van de Etrusken. In 1164 droeg keizer Federico Barbarosso de stad over aan de graven Alberti uit Prato, die zich vestigden in het huidige Palazzo Pretorio. Van 1313 tot 1375 woont de familie van de letterkundige Giovanni Boccaccio in dit stadje. Vanaf 1415 is Certaldo het hoofdkwartier van Vicariato, het meest belangrijke politieke en juridische centrum van de Valdelsa, Valdipesa e Valdarno.

Tussen de 17e en 18e eeuw groeide het stadje Certaldo tot aan het lager gelegen gedeelte door de handel langs de Via Francigena. In 1849 wordt de spoorlijn tussen Siena en Empoli in gebruik genomen en dit zorgt opnieuw voor economische groei. Het oude stadje van Certaldo, Certaldo Alto, is ommuurd en wordt ook wel Castello (kasteel) genoemd. Het is te bereiken langs steile wandelpaadjes of met een treintje vanaf Piazza Boccaccio.


Certaldo staat ook bekend om zijn uienproduktie , al ten tijde van de graven Alberti in de 12e eeuw. De "Vernina" is een rode ui en heeft een sterke smaak. De "statina" is alleen te koop bij plaatselijke producenten. Het is een verse ui van licht paarse kleur en heeft een relatief zoete smaak.

Monumenten en kerken

Palazzo Pretorio
Dit gebouw uit de 7e eeuw is het meest bekende monument van Certaldo. Dit monument is open voor publiek. Binnen zijn te bezichtigen een ex-gevangenis, een audiëntiezaal, een kapel en privé vertrekken van de Vicari. Aan de voorkant zijn de familiewapens van de Vicari op de muur te bezichtigen. De Vicari woonden hier en regeerden over Certaldo.

Openingstijden Palazzo Pretorio
Elke dag 10-19 uur
Via Boccaccio Certaldo Tel. +39 0571661219


Casa di Giovanni Boccaccio
Het geboortehuis van Giovanni Boccaccio is tegenwoordig een museum gewijd aan deze letterkundige uit de 14e eeuw. Het museum wordt heropend in oktober 2007


Museo Arte Sacra
Dit museum is een oud-klooster uit de 15e eeuw. Er zijn schilderwerken, beelden en antiek meubilair te bewonderen.

Openingstijden Museo Arte Sacra
Zomertijd: elke dag 10-19 uur
Wintertijd: zaterdag en zondag: 10.30-16.30 uur
Piazza Santi Jacopo e Filippo 2 Certaldo Alto - Tel +39 0571 652796


Chiesa
De kerk naast Palazzo Pretorio is uit de 8e eeuw. Tegenwoordig is de kerk niet meer geconsecreerd en worden er exposities en concerten gehouden. Binnen is de Tabernacolo dei Giustiziati (1464-1465) een fresco van Benozzo Gozzoli te bewonderen.


Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo
Deze kerk is in de 7e of 8e eeuw gebouwd. Binnen in de kerk zijn fresco's en beelden te bezichtigen en hoogstwaarschijnlijk ligt hier het graf van Giovanni Boccaccio.

copyright ® mooitoscane 2021
Terug naar de inhoud